seksuele problemen

Voor veel mensen is seksualiteit een prettig onderdeel van hun leven. Of het nu gaat om knuffelen, verliefdheid of vrijen, seks kan een bron van plezier zijn voor uzelf en uw partner, het kan uw relatie verstevigen, u zelfvertrouwen geven.

Daarom is het erg vervelend als er moeilijkheden ontstaan op seksueel gebied. Daarbij komt nog dat seksualiteit een erg intiem onderwerp is waar de meesten van ons niet zo gemakkelijk met anderen over praten. Problemen op dit gebied kunnen echter veel spanning en onrust geven en uw levensgeluk behoorlijk verstoren. Veel mensen kampen jarenlang met een seksueel probleem omdat ze er geen hulp voor durven inroepen. Dat is jammer omdat voor de meeste problemen een goede oplossing te vinden is. Maar daarvoor is soms wel hulp van buitenaf nodig, en dan moet iemand eerst een drempel over.

Om welke problemen gaat het zoal? Mannen kunnen zich zorgen maken over hun erectie, die verminderd is of geheel uitblijft. Of het klaarkomen gaat niet naar wens: te snel of juist te langzaam, of misschien helemaal niet. Veel vrouwen hebben ook zorgen over hun orgasme, en sommige vrouwen kennen het nog niet uit eigen ervaring. Bij veel paren ontstaan spanningen omdat er grote verschillen zijn in de wensen en behoeften rond intimiteit en vrijen. De een wil meer of anders vrijen dan de ander. Gemeenschap kan bij mannen en vrouwen pijnklachten geven, en soms lijkt het helemaal onmogelijk te zijn. Iemand kan het lastig vinden dat hij of zij zo vaak of juist zelden zin heeft in seks. Nare ervaringen in het verleden kunnen het genieten behoorlijk in de weg staan. Ten slotte kan iemand zorgen hebben over zijn/haar voorkeuren en wensen; misschien vrijt hij of zij liever met iemand van de eigen sekse, of weet iemand nog niet wat hij of zij het prettigst vindt.

De oorzaken van seksuele problemen kunnen heel verschillend zijn. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn bij pijnklachten. Gebrek aan goede informatie kan een rol spelen. Spanningen in de relatie leiden ook vaak tot moeilijkheden op het gebied van vrijen. Vaak is het echter zo dat seksuele problemen ontstaan door een op zich kleine aanleiding, zoals een eenmalige teleurstellende ervaring. Omdat dit als zeer vervelend ervaren wordt, word je er gemakkelijk erg bezorgd over en die zorgen houden de problemen dan onnodig lang in stand.

Zoals gezegd is voor de meeste problemen een goede oplossing te bedenken. Daarvoor kunt u u wenden tot een seksuoloog of psycholoog. Bij S.P.E.L. Amersfoort werken ook twee seksuologen. Behandeling bestaat uit een combinatie van gesprekken waarin de achtergronden van het probleem onderzocht worden en veel informatie wordt gegeven, en huiswerkopdrachten, zoals het lezen van een boek of het oefenen met andere manieren van vrijen.
Zie voor verdere informatie over deze therapievorm de tekst onder Behandelvormen > seksuologie.